Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
HANKMO BYAR
FAKTA OM HANKMO FÖRENINGAR & FRITID FÖRETAG & TJÄNSTER BO I HANKMO
KORSHOLM   På svenska    Skriv ut sidan

      

Välkommen till Hankmo på nätet!

Hankmo är livskraftig stadsnära landsbygd i Korsholm nära Vasa stad. Hankmo byar utsågs till Årets by i Österbotten år 2009! I byarna Väster- och Österhankmo bor idag 555 personer och därtill är området populärt för fritidsboende. Läs mera under Fakta om Hankmo-rubriken där du hittar en karta, byaplanen för Hankmo byar, bildmaterial, händelsearkiv under de senaste åren, kontaktuppgifter och en hel del information kring områdets intressanta historia!

I Hankmo finns många aktiva föreningar inom olika sektorer, kolla närmare under Föreningar&Fritid. Då det gäller tjänsteutbudet så behöver vi inte alltför ofta gå över ån (Lappsunds å) eller älven (Kyro älv) efter vatten eftersom vi har en massa duktiga entreprenörer och företag inom olika branscher. Se närmare under rubriken Företag&Tjänster.

Under rubriken Bo i Hankmo har vi samlat lediga tomter och fastigheter. Här kan du bo på landet men ändå nära stan, nära till havet och i en lugn och trivsam miljö för alla åldrar! Välkommen!

 

 


 

 
 
 

 

 

 

 
 
 
 NYTT RADHUSBOENDE PLANERAS I VÄSTERHANKMO!

Under hösten 2017 startades diskussion om ett eventuellt nytt radhusprojekt i byn. Planeringen har gått vidare med ett par träffar med preliminära intressenter, senast hölls möte 6.2.2018.

I dagsläget finns redan några som är intresserade av att investera i en egen lägenhet och därtill finns nu fyra potentiella tomtalternativ. Diskussioner har förts med tomternas ägare och riktgivande prisinformation finns gällande alla alternativ. Du kan bekanta dig med tomterna i den bifogade filen.

20180213_Radhustomter_karta.pdf

 

Nu är det dags att komma med i den fortsatta planeringen ifall du har ett preliminärt intresse! Här finns en fin möjlighet både till äldreboende om egnahemsgården börjar kännas onödigt stor och arbetsam att sköta, eller likaså som första bostad år den yngre generationen. En bra möjlighet till fastighetsinvestering finns också, eftersom vi har kontinuerlig efterfrågan på hyreslägenheter!

Kom med på nästa planeringsmöte vid Västerhankmo Uf-lokal/Bjärji den 6.3.2018 kl 19!

Närmare information ges av:

Andreas Näsman 0500 567171

Nina Söderberg 050 5569684

 

 

STOR EFTERFRÅGAN PÅ HYRESLÄGENHETER I HANKMO

Nu i början av februari 2018 har det varit många som hört sig för om möjligheter att hyra lägenhet eller hus i Hankmo. Vi har tyvärr dåligt med utbud, så ta kontakt med medlemmarna i utvecklingsgruppen eller till Stefan Råback (050 5902525) om ni har intresse för uthyrning!

 

HANKMO IF FOTBOLLSSKOJ OCH JUMPPA

Fotbollsskoj med Hankmo IF på sportplan vid Hankmo Skola börjar lördag 7.10 kl. 11 och ordnas sedan 13.10 och 21.10 samma tid. Samma stuk som friidrottsskolan, men i fotbollens tecken. Går bra med gummitossor på fötterna. För åldrarna kring 4 år och uppåt.

Lek & Rörelse barnjumppa börjar onsdag 4.10 kl. 18.30 i Hankmo Skolas gymnastiksal. Vi håller på sju onsdagar i följd, förutom den 18.10 (höstlov).

  

SKOL- OCH DAGHEMSSTRUKTUREN

 

INFORMATIONS- OCH DISKUSSIONS-TILLFÄLLE GÄLLANDE FRAMTIDSPLANERNA FÖR HANKMO SKOLA OCH DAGHEM ORDNAS MÅNDAGEN DEN 8.2.2016 KL. 18:30 I HANKMO SKOLA


Med anledning av den ytterst aktuella diskussionen kring lärcentret i Kvevlax och planerna gällande Hankmo skola och daghem samt helhetsplan och tidtabell med ändringar i Kvevlaxområdet, kommer ett informations- och diskussionstillfälle att ordnas för alla föräldrar och övriga intresserade måndagen den 8.2.2016.

Till mötet har vi också bjudit in kommunstyrelsens ordförande, bildningsnämndens ordförande och bildningsdirektören.

Vi hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt och kommer och diskuterar och ställer frågor om framtida arrangemang!

VÄLKOMNA!

Styrelsen för Hankmo Hem och Skola rf.
Utvecklingsgruppen i Hankmo byar

 

 

En video om Hankmo skola och daghem har producerats av Utvecklingsgruppen i Hankmo byar samt Hankmo Hem och Skola r.f. Målsättningen är att tjänstemän, beslutsfattare och andra intressenter kan bekanta sig med fastigheten och omgivningen som grund för diskussion, planering och beslut inom skol- och daghemsstrukturen i Kvevlax med omnejd. 

Klicka här för att se på videon.

 

Nedan finns de utlåtanden som Hankmo Hem och skola samt Utvecklingsgruppen i Hankmo byar gett till Korsholms kommun under processens gång:

  

Hankmo_utlatande_20151117_www.doc

Hankmo_utlatande_20150209_www.doc

 

 

 

       På gång i Hankmo 

HANKMOLOPPET 7-13.6.2021

År 2021 arrangerar Hankmo IF åter Hankmoloppet som ett virtuellt lopp. Det betyder att deltagare får starta när de vill under tiden 7-13 juni. Kartor och mer information finns vid sportplan vid Hankmo Daghem (Eidisbackvägen 150) under tiden 7-13 juni. Bland betalande registrerade deltagare lottas fina utlottningsvinster ut. Frivillig avgift.

 

 

 

BYAKTIVISM.NU TRÄFF 7.9.2020

Byaaktivism.nu är projektet som tar vara på den stolthet, kreativitet, företagsamhet och jävlar anamma vi har ute i byarna runt om i Korsholm. Det här skall utmynna i en idébank där vi byyssbor står för idéerna och Korsholms kommun stöttar, peppar och förmedlar kunskap.


Måndagen 7.9 kl. 18 är det invånarna i Petsmo och Hankmos tur att slå sina kloka huvuden ihop. Hur vill vi skapa liv och aktivitet i vår by? Varje idé är viktig, varje röst behöver bli hörd så tveka inte att komma med!


Dragare för kvällen är Maria Österåker och som arrangör fungerar Korsholms kommun som även bjuder på kaffe och bulle. Vi samlas i Västerhankmo UF. Kom inte om du känner dig sjuk!


Välkommen!

 

LOPPISRACE I VÄSTERHANKMO 12.9.2020

Loppisrace ordnas i Västerhankmo lördag 12.9.2020 kl. 10-15.


Karta över deltagande gårdar kommer att finnas tillgänglig på förhand eller att hämtas från UF-lokalen från kl.10 12.9.

Det finns även möjlighet att sälja själv vid Bjärji antingen inne eller på gården (baklucke).

Avgift 5 euro för försäljning vid UF. Café och våfflor vid Bjärji.

Anmäl dig till vasterhankmouf@gmail.com eller till Lenita Hjortman 050-3106864.


Vi uppmanar alla att på grund av rådande situationen komma ihåg säkerhetsavståndet samt att försäljarna ordnar med möjlighet att tvätta händerna eller att handsprit finns tillgängligt. Vi följer regeringens direktiv och om situationen kräver inhiberas evenemanget.
Mera information publiceras på Facebook

 

HANKMOLOPPET 9-14.6.2020

År 2020 arrangerar Hankmo IF Hankmoloppet som ett virtuellt lopp. Det betyder att det blir en något annorlunda tillställning, där deltagare får starta när de vill under tiden 9-14 juni. Kartor och mer information finns vid sportplan vid Hankmo Daghem (Eidisbackvägen 150) under tiden 9-14 juni. Bland registrerade deltagare lottas fina utlottningsvinster ut. Frivillig avgift.

 

 

  

HANKMO IF I KORSHOLMS RINKBANDY

Hankmo IF:s seniorer deltar i Korsholms rinkbandy 2017, liksom tidigare år. Serien inleddes den 16 januari med match mot Hoppet Tigers. Säsongens första drabbning blev oavgjord, 4-4. Matchprogrammet finns här.

 

HIF CIRKELTRÄNING HÖSTMÅNDAGAR

Hankmo IFs cirkelträning drar igång igen måndag 19.9 kl. 18.30-19.30 i Hankmo skolas gymnastiksal och fortsätter måndagar under hösten. Passar för män och kvinnor i olika åldrar eftersom man bestämmer intensiteten själv.

 

HIF BARN- OCH JUNIORAKTIVITETER

Aktiviteter för barn mellan ca 4-7 år ordnas i Hankmo skolas gymnastiksal onsdagar kl. 18.30-19.30 med start 5.10 och avslutning 23.11. Ingen avgift. Välkomna!

 

HANKMO SKOLA & DAGHEM

I Hankmo har vi det bra ställt med integrerad skola och daghem. Barnen i olika åldrar stortrivs och samhörigheten är stark! Läs mera om skolan via denna länk.

 

HANKMO HEM & SKOLA R.F.

Föreningen Hankmo Hem & Skola r.f. grundades på ett konstituerande möte den 10.11.2009. Föreningens syfte är att arbeta för samarbete mellan hem och skola, samt företräda byborna i frågor som gäller strukturella förändringar vid Hankmo skola. För att uppnå sitt syfte kan föreningen ordna olika evenemang, t.ex. basarer, lotterier, fester och penninginsamlingar till förmån för skolans elever. Föreningen kan också ordna utflykter och studiebesök samt annat som befrämjar ett gott samarbete.

Läs mera om Hankmo Hem och Skola här.

 


BEKANTA DIG MED VÄSTERHANKMO VETERANMOTORKLUBB!

Här en länk till Veteranmotorklubbens blogg, mycket intressant finns att läsa! http://v-hvmk.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

TILLBAKABLICK PÅ HÄNDELSER I HANKMO - HEMSIDAN SOM ARKIV

Kolla på arkiverade händelser, det har hänt mycket i Hankmo under åren 2007-2017! Under de åren har vi även haft vår egna hemsida och den har blivit ett sorts modernt arkiv på samma gång. Genom att klicka på dessa länkar hittar du årsvis olika aktiviteter:

händelsearkiv 2019

händelsearkiv 2018

händelsearkiv 2017

händelsearkiv 2016

händelsearkiv 2015

händelsearkiv 2014

händelsearkiv 2013

händelsearkiv 2012

händelsearkiv 2011

händelsearkiv 2010

händelsearkiv 2009

händelsearkiv 2008

händelsearkiv 2007

 

  

 

BRIST PÅ FASTIGHETSUTBUD!

Hankmo är ett attraktivt boendeområde, men tyvärr har vi nu under två-tre år haft för litet utbud av hyreslägenheter eller fastigheter i boendeskick. Det finns ännu en del tomma hus i området, så vi i utvecklingsgruppen hoppas på att de kunde komma i användning. Under rubriken "Bo i Hankmo" finns det aktuella utbudet och där publiceras även inflyttningsintresserades annonser. Kolla närmare där och tveka inte att ta kontakt!

Utvecklingsgruppen i Hankmo byar/ Stefan Råback, 050 5902525.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansvarig utgivare: Västerhankmo samfällighet / Stefan Råback, tel. 050 5902525     Senast modifierad: 18.6.2021