Vid konstituerande möte den 10 oktober 1995, beslöts att bilda en förening med namnet Västerhankmo hembygdsförening. Samtidigt beslöts att anhålla om registrering. Föreningen godkändes för registrering den 10 februari 1997. Föreningens syfte framgår ur stadgarnas 1§. Föreningens hemort är Korsholms kommun och dess verksamhetsområde Västerhankmo by, har till uppgift och ändamål att främja sammanhållningen i byn och i mån av möjlighet bevarandet av gammal bygdekultur, dess traditioner och minnen, även andra därmed sammanhängande intressen.
Föreningens verksamhetspunkt är Hembygdsgården, den s.k. Gamlaskolan, vilken byggdes 1879 enkom till skolhus. Efter att den nya skolan togs i användning 1912, har huset haft olika användningsändamål, bl.a. butik, och tidvis stått oanvänt. Sommaren 1996 gav ägaren, Västerhankmo samfällighet, föreningen dispositionsrätt till huset och arbetet med att rusta upp huset för föreningens behov vidtog omedelbart. Dessutom har en skild lagerbyggnad för uppbevaring av större jordbruksmaskiner uppförts på området. I Hembygdsgården finns idag utrymmen för arkiv, arbetsrum, samlingsrum för möten och olika evenemang, samt museerum. Hembygdsföreningen handhar även skötseln av den s.k. Oppstu kvarnen, den gamla smedjan där Hankmo-harven först konstruerades, samt dikesmaskinen Autodigger.
Hembygdsföreningen ser gärna att yngre människor skulle engagera sig i verksamheten, ja det är kan man säga nödvändigt om verksamheten på sikt skall kunna bestå.
Hembygdsföreningens styrelse år 2018 är:
Ordförande Bertel Sand 0500-380669
Sekreterare Nadja Sand
Carl-Gustav Stenfors
Henry Näsman
Olav Sandberg
Kerstin Hedström
Agneta Nyqvist