Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
HANKMO BYAR
FAKTA OM HANKMO FÖRENINGAR & FRITID FÖRETAG & TJÄNSTER BO I HANKMO
KORSHOLM   På svenska    Skriv ut sidan
FAKTA OM HANKMO
Karta
Sevärt & bildarkiv
Hemskogen - Kotimetsä
Bildtävling - arkiv
Grillfest i Västerhankmo 2010
Hankmo byars historia
Byaplan 2008-2013
Händelsearkiv 2008
Händelsearkiv 2007
Kontaktuppgifter & länkar
Händelsearkiv 2009
Händelsearkiv 2010
Händelsearkiv 2011
Händelsearkiv 2012
Händelsearkiv 2013
Händelsearkiv 2014
Händelsearkiv 2015
Händelsearkiv 2016
Händelsearkiv 2017
Händelsearkiv 2018
Händelsearkiv 2019
Händelsearkiv 2020

Bildtävling -arkiv

I denna tävling gäller det att känna igen var fotografiet är taget eller vad det föreställer. Det geografiska området är i huvudsak Hankmo. Vinnaren får, förutom ära och berömmelse, även lite småprylar från Kvevlax Sparbank.

Har flera personer rätt svar så är det lotten som avgör. Samma person kan högst få tre vinster på ett år.

Svaren med kontaktuppgifter sänds till tor-erik.asplund@agrolink.fi eller sättas i Tor-Erik Asplunds postlåda. 
Den första bildfrågetävlingen avslutades 7.3. Bilden föreställde Lappsunds bro. 

 

Vi fick många rätta svar och ordnade lottdragning 8.3. Marika Råback fick agera Fru Fortuna och vinnare blev Alexander och Patricia Knip. Vi delade även ut ett specialpris för snabbaste svar, vilket tillföll Ann-Katrin Nyman. Grattis till vinnarna!

Bilden till vänster är den gamla stenbron som betjänade Hankmoborna under 100 år (1877-1976). Du kan läsa mera om detta på historiasidorna under rubriken Fakta om Hankmo.

Mars' månads bild är kanske lite svårare. Sänd in svaret senast fredagen den 28.3.

 

Den andra bildfrågetävlingen avslutades 28.3. Bilden föreställde de gamla utedassen vid skolgården i Västerhankmo. Bland de rätta svaren drog Peter Finne vinnaren som denna gång blev Alf Asplund. Snabbhetspremien tillföll Birgitta Antell. Grattis till vinnarna!    


För de som vill veta mera om skolorna i Hankmo så finns historiken att köpas vid skolan.

April månads bild är här:

Den tredje bildfrågetävlingen avslutades 30.4. Bland de rätta svaren drog Jenny Asplund vinnaren som denna gång blev Agneta Nyqvist. Snabbhetspriset gick till Mikael Pietilä som gav svaret med följande kommentar:
 
"Aprilmånads bild är väl från Österhankmo, stengrynnan och tallen öster om Österhankmovägen mellan Sandören och Pentlot. Jag har många gånger stått och frusit på älgpass vid den tallen"

 

Maj-bilden föreställer som synes ingen plats utan en ca 20 cm hög, rätt tung pryl. Vad kan detta vara? Svaren skall vara framme senast 30.5. Obs! Kom ihåg att alla enskilda svar räknas.

Majbilden föreställer en Karbidlampa, tillverkad i Wahlstedts  verkstad som låg mellan Hankmo skola och uppfarten till Wahlstedt (nuvarande Häggbacks).

Det tillverkades två modeller, en lite dyrare av gjutjärn (på bilden) och en av plåt lämpad som belysning för cyklar. Karbid (Kalciumkarbid CaC2) är resultatet av blandningen  bränd kalk och koks. Vid kontakt med vatten bildas acetylengas. Med rätt mängd vatten och luft brann lampan med en ljus och klar låga. Lampan tillverkades kring 1920-talet men konkurrerades ut av elbelysningen.

I Västerhankmo hembygdsmuseum kan man bekanta sig med lamporna i verkligheten.

Snabbhetspremien gick denna gång till Vasa, Roger Näsman. I utlottningen gynnades, för andra gången i rad, Agneta Nyqvist. 

 

Här är junibilden:

Svaret på juni månads bild var Österhankmo simstrand. En som hade svarat rätt och dessutom hade turen med sig i utlottningen var Britt-Mari Sundman från Österhankmo. Snabbhetspremien erhåller Jakob Asplund. Priser kommer så småningom. Tack till alla flitiga svarare.

 

Här kommer juli månads bild. Svaren skall vara insända (först) senast 31.7 så det är gott om tid att åka runt i byarna och kolla in platsen!

Rätt svar på juli månads bild var korsningen Österhankmo-Danilssidsvägen, alltså vid f.d. "Specialbutiken". Av de som svarat rätt gynnade lottningen denna gång Eivor Östman från Österhankmo. Snabbast att svara var Jonathan Ahlskog.  Denna gång utdelas ett specialpris till Roger Thölix. Han har svarat rätt på alla frågor hittills men inte lyckats i utlottningen.
 
Augusti månads bild
föreställer en plats där man kan känna historiens vingslag.Svaren skall vara in senast 31.8

Om augusti månads bild som föreställer Blomqvists kvarn eller "Oppstu kväänin" kan man läsa mera om på denna länk. Kvarnen som även pryder första sidan på hankmo.net är kanske det mest kända landmärket i Västerhankmo.
Först till kvarn, om uttrycket tillåts,  var denna gång Marita Furunäs. Hon kommer att få sitt pris av Lokalförsäkring. Den som hade turen med sig i utlottningen  var Kurt Näsman som kommer att få sitt pris av Sparbanken. Grattis till vinnarna och tack till alla deltagare!

 

September månads bild hör till de svårare så det är inte helt lätt att spåra sig fram till svaret.

September månads bild hörde till de svårare, endast åtta svar. Men har man rätt då så är det ju enklare att vinna! Den som svarade snabbast var denna gång Marita Furunäs, ett pris från Lokalförsäkring väntar. I utlottningen bland de som svarat rätt vann Eivor Östman priset från Sparbanken.
Rätt svar var Hömoss. Skylten finns nära rastplatsen för skidspåret och den har funnits där minst 40 år.

 

Svaren till Oktober månads bild skall vara inne senast 31.10. Så nu är det bara att ge sig ut och söka. God jaktlycka!


Snabbast att svara på oktoberbilden var Sabina Salmi från Österhankmo. Av de som svarade rätt föll lotten denna gång på Mikael Pietilä. Rätt svar var taket till älgjaktlagets grillkåta på Lakören.

Grattis till vinnarna vilka så småningom får lite småprylar som pris.

Novemberbilden är ett föremål som är fotograferat i Västerhankmo Hembygdsförenings  utrymmen. Sänd in svaren senast 30.11.

Novemberbilden var den svåraste hittills. Rätt svar är "Gängverktyg för skruvar gjorda av trä", t.ex. för äldre snickarbänkar. Inga rätta svar hade inkommit men Roger Thölix var den första som vågade svara. Ett pris kommer så småningom...

 

Decemberbilden har ingen julanknytning fast julhelgen närmar sig. Var i bygden finns detta och vad föreställer det? Svaret skall vara framme 31.12.

Det är inte helt lätt att veta vad bilderna föreställer, och att pricka in rätt ställe. Denna gång var bilden tagen i Österhankmo. Nära ungomslokalen finns en mast vars fundament fastnade på fotot.

 

Först att svara var Josefine Hjortman, och inte nog med det hon fick även utlottningspriset. Grattis.

2009

Januaribilden är inte tagen långt in i skogen fast det ser så ut. Är det svårt? Då kan man kolla med någon yngre Hankmobo.
Svaren bör vara in 31.1.


 

Svaret på januaribilden är häcken vid skolan/dagis i Västerhankmo. Skolhäcken börjar vara vildvuxen nu i väntan på att den nya häcken skall växa till sig. För alla dagisbarn så är häcken ett steg i utvecklingen. Då man avancerar från Nyckelpiga till Ekorre så får man samtidigt rätten att leka i häcken!
 
Snabbast att svara var Jonathan Nyqvist
i Västerhankmo (30 min före Marica Lahtinen). Lottdragningen, som förättades av Jenny F. från Vallvik, resulterade i att Daniel Sundvik vann januaripriset.

 

Februaribilden. Inga ledtrådar denna gång! Svaren skall vara framme senast 28.2.


Februaribilden var tagen innifrån välkomsskylten till Hankmo byar.

Snabbast att svara var Jessica Ahlskog från Österhankmo, bland de rätta svaren så fick Lisen Nyström, även hon från Österhankmo, utlottningspriset.

 

Marsbilden:


Var i våra byar skall man inte beröra de som äger mark eller tontar (vad det nu är?)  Svaren skall vara framme senast 27.3.2009.

Rätt svar för marsbilden var korsningen vid Kuxvägen och Hömoss anslutningsväg.

Snabbast var Österhankmobon Henrik Westerback, vinnaren i utlottningen blev Lisen Nyström, Österhankmo.  För att undvika missförstånd så borde skyltens text kanske vara: "Gäller ej mark- eller tomtägare".
 

Ansvarig utgivare: Västerhankmo samfällighet / Stefan Råback, tel. 050 5902525     Senast modifierad: 24.5.2009