Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
HANKMO BYAR
FAKTA OM HANKMO FÖRENINGAR & FRITID FÖRETAG & TJÄNSTER BO I HANKMO
KORSHOLM   På svenska    Skriv ut sidan
FAKTA OM HANKMO
Karta
Sevärt & bildarkiv
Hankmo byars historia
Byaplan 2008-2013
Händelsearkiv 2008
Händelsearkiv 2007
Kontaktuppgifter & länkar
Händelsearkiv 2009
Händelsearkiv 2010
Händelsearkiv 2011
Händelsearkiv 2012
Händelsearkiv 2013
Händelsearkiv 2014
Händelsearkiv 2015
Händelsearkiv 2016
Händelsearkiv 2017
Händelsearkiv 2018
Händelsearkiv 2019
Händelsearkiv 2020

 

Händelsearkiv 2007

Här finns samlat information om olika händelser och möten under året 2007. Tanken är att man här kan kolla vilka olika saker har hänt i Hankmo, många aktiviteter är årligen återkommande. Informationen framkommer i kronologisk ordning med början i vänstra spalten.

 

VÄSTERHANKMO UF VANN FINALEN I SÖU:s KUNSKAPSTÄVLING RINGFRÅGAN

Ringfrågans semifinaler och final bandades in lö 24.11. och sändes i BotniaTV i december. Västerhankmo UF:s semifinal mot Kimo visades 7.12. och finalen mot Petalax 21.12. Med i laget tävlade Jakob Asplund, Johan Asplund och Josefine Hjortman. Stort grattis till en fin prestation!

Precis som i Eurovisionen presenterades de deltagande lagen och deras hembyar kort i början. Vi filmade i byn under v.47 ca 20 minuter material om Västerhankmo och av det har SUS Productions klippt ihop en ca 1,5 minuters presentation som visas i programmet. Den som missade TV-sändningarna har en ny chans se repriser senare i vinter.

MARTHORNAS MOTIONSLOTTERI – vinnare 2007

Anita Kulla och Siri Sandén vann årets huvudvinster, de får varsitt presentkort.
Tröstevinsterna vanns av: Nils Stenfors, Susanne Knipström, Siv Kjellman, Birgitta Antell, Margareta Näsman, Anne-Marie Pietilä och Yvonne Näsman.

 

JULFEST PÅ BJÄRJI 29.12. KL. 20:00-

Västerhankmo UF ordnar julfest på Bjärji
lördagen den 29.12 2007 kl.20:00-01:30
Teatergänget bjuder på den heimlaga pjäsen
"Skyltnära boende". Sedan dansar vi till tonerna av Gents
Inträde: Vuxna 15€  Barn (under 15 år) 10€
Välkomna!

 

GLÖGGAFTON I VÄSTERHANKMO 5.12.

Västerhankmo Marthaförening ordnade glöggafton för alla vid Bjärji den 5 december. Christer Furunäs vann huvudvinsten och Lars Näsman tröstepriset i gissningstävlingen. Burken inkl. innehåll vägde 1 196 g.

 

VÄSTERHANKMO SAMFÄLLIGHET BEGÄR ANBUD PÅ VED/ENERGIVIRKE

Västerhankmo samfällighet säljer till högstbjudande 15,5 fast-m3 virke, lämpligt som ved eller flis. Virket består främst av rottorra granar, är kapat i 4 m längd och finns vid Tärngrund. Skriftliga anbud (€/fast-m3) lämnas till Folke Söderberg senast 3.12.2007.

 

Samfälligheten kommer även att avverka vid Hanklotgrund på Värlax. I samband med avverkningen körs energivirke/ved till bilväg. Avverkningstidpunkten är något öppen, men samfälligheten/ordf.Folke Söderberg tar redan i detta skede emot intresseanmälningar gällande detta virkesparti som sammanlagt torde bli tiotals m3 pga riklig mängd vindfallsvirke, rottorra träd och alar. 

 

I vinter planeras avverkningar även på Snäröiran. Själva avverkningen kommer i mån av möjlighet att utföras på entreprenad, men samfälligheten/ordf.Folke Söderberg tar redan i detta skede emot intresse-anmälningar gällande utförande av virkeskörningen till Kastet. Mängden torde bli >100f-m3.  

 

MAMMA-BARNGRUPPEN HAR JULFEST ONSDAGEN 12.12.

Vi avslutar höstens träffar med julfest med början kl. 10.30. Alla med - kaikki mukaan!

 

DISCO I VÄSTERHANKMO 23.11

Västerhankmo UF ordnar lågstadiedisco vid Bjärji fredagen den 23.11 kl.19:00-23:00. Inträde 2€. Välkomna!

 

NATURFOTON FRÅN HANKMO PÅ NÄTET -

ARI VALKOLAS HEMSKOGEN-KOTIMETSÄ

 

Fr.o.m. 3.11.07 publiceras Ari Valkolas naturfotoutställning Hemskogen-Kotimetsä på vår hemsida. Bilderna är tagna i Hankmo under de gångna 30 åren. Kolla närmare via denna länk! 

 

VÄSTERHANKMO OCH ÖSTERHANKMO MED I KULTURARVSPROJEKT, KOLLA FILM!

Hankmo byar har deltagit i Korsholms vuxeninstituts projekt "Kulturarv i Nutid". Man har fångat upp den kunskap som äldre och personer aktiva inom hembygdsföreningar har och förmedlar den vidare via DVD-film. Inom projektet har gjorts nio filmer, vardera ca tolv till femton minuter långa samlade på en gemensam DVD, samt en hemsida för Korsholms hembygdsföreningar och museer. I filmerna visas museernas föremål och dess användning i sin rätta miljö och på så sätt tillgängliggörs vårt lokala kulturarv för en större skara människor. 

Kolla närmare via denna länk!

 

ITALIENSK MATKVÄLL FREDAGEN 16.11. I VÄSTERHANKMO

Västerhankmo Marthaförening ordnar en italiensk matkväll med Giovanna Teir. Start kl. 19.00 vid Bjärji. Deltagaravgiften 5 €/person+matkostnader.

Anmäl om deltagande till Siv Kjellman senast den 12 november.

 

RÖJNINGSTALKO PÅ SNÄRÖIRAN           LÖRDAG 10.11.

Arbetet på Snäröiran har gått bra i höst. Vi har fixat ett rätt stort område i anslutning till simstränderna och förberett områden från lastbryggan i mitten till sydspetsen för gallringsavverkning, kolla planen närmare via denna länk. Innan vintern bör vi ännu hinna bottenröja ett tätbevuxet område på norra sidan, samtidigt går det även bra att röja lite till i anslutning till simstrandsområdet. Nu på senhösten är det bra tid att röja, eftersom vi kan elda samtidigt utan risk. Arbete finns således både till sågare och eldare.

Med beaktande av älgjaktstiden (paus tills snön kommer), allhelgona nästa helg och farsdagen 11.11. har vi beslutat att hålla talkot lördagen 10.11. med start kl. 12.00 från Kastet. Tidigare har en del önskat att talkon skall hållas på lördag så nu hoppas vi att så många som möjligt ställer upp. Båttransport ordnas från Kastet. Anmäl gärna ditt deltagande på förhand till Stefan Råback för att underlätta förberedelserna, meddela samtidigt om du behöver båtskjuts. Samfälligheten bjuder på grillkorv och saft. Väderreservation: vi inhiberar talkot ifall det råkar vara ihållande regn.

HÖSTKVÄLL MED TOM JONES OCH ELVIS I ÖSTERHANKMO 2.11.

Vi ordnar traditionell Höstkväll i Österhankmo uf-hf lokal fredagen den 2 november från klockan 19.30. En kväll för hela familjen!

 Vi bjuder på:
 - tacobuffé
 - kaffe
 - program

Storslagen Tom Jones/Elvis show kl. 21

Inträde 15e      under 15 år gratis

Vi tar gärna emot förhandsanmälningar före den 28 oktober för att lättare kunna beräkna maten.

Anmälningar till Monica Wiklund
tel. 040 5602399   e-mail: monica.wiklund@netikka.fi

arr. Österhankmo uf-hf

 

HANKMO T-SKJORTOR, DISTRIBUTIONEN PÅGÅR  

Beställningstiden utgick 15.10. och distributionen är igång. För att göra distributionen möjligast enkel kommer Alf Asplund att finnas på skolan 1.11. under tiden 16.00-17.30. Vi hoppas att så många som möjligt kan då avhämta de beställda skjortorna. Det slutliga priset blev 7,5€/st.
Tag gärna jämna pengar med. Alf kan även skriva bankgiro om så önskas. De som inte har möjlighet att hämta sina skjortor kommer att kontaktas senare.

 

HÖSTMARKNAD I VÄSTERHANKMO 14.10.

Västerhankmo Marthaförening ordnar en HÖSTMARKNAD vid Gamla Skolan söndagen den 14 oktober kl. 12 - 14.30. Det blir försäljning av bakverk m.m., kaffeservering och lotteri. ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

 

ÖPPET HUS VID ÖSTERHANKMO LÄGERGÅRD

Öppet hus hölls på Österhankmo lägergård tisdagen den 2 oktober 2007 kl 17 - 20. Många intresserade främst från Österhankmo bekantade sig med nybygget som kostat 3,5m€. Rummen har hotellstandard och rymmer ca 100 personer på en gång.

Det är möjligt att hyra stället för olika tillställningar, såsom bröllop, dop och ev.annat.

 

INNEBANDY STARTAR FÖR ÅRSKURSERNA 4-6 VID SKOLAN

 

På basen av önskemål från barnen startas innebandy för flickor och pojkar i årskurserna 4-6 vid skolan. Jakob Asplund håller i trådarna för verksamheten som startar to 11.10 och fortsätter därefter varje torsdag kl. 14.45-16.15. Agneta Nyqvist är på plats och övervakar deltagarna i årskurs 4 mellan kl. 13.30-14.45. De kan t.ex. passa på att göra läxorna innan spelandet. Egna klubbor och drickaflaskor med! 

OBS! Paus på vårvintern då rinken är i bruk!

 

RADHUSBYGGET BOSTADS AB KORSHOLM LAPPSUNDET FRAMSKRIDER ENLIGT TIDTABELL

Under sommaren har det varit fullt upp med att inbegära offerter och utse entreprenörer för bl.a. VVS, el och ventilation samt bestämma leverantörer av kross, takplåt, fönster o. dörrar m.m.
Första ”spadtaget” togs 16.8 då Ingmar Smeds inledde grävningen av grunden. Det blir två separata huskroppar. A-huset med 4-lägenheter, B-huset med 3-lägenheter samt två skilda biltak med förråd.
Gjutningen av grunden för B-huset gjordes 2.10 och efter en vecka gjuts grunden för A-huset.
Därefter gör man grunderna för biltaken, varefter väggarna för biltaken och huskropparna kan börja spiras upp.

HANKMO T-SKJORTOR KAN BESTÄLLAS NU!  

Nu kan du beställa en Hankmo T-skjorta med vår logo. Färger blå, röd, svart och vit och storlekar för barn 110/120, 130/140 och 150/160 samt för vuxna S-XXL. Den blåa skjortan kan även fås med Hankmo IF text på ryggen. Priset blir max 8€/st, kan även bli billigare eftersom vi redan har bra med beställningar!

Skicka din beställning till Alf Asplund, alf.asplund(at)netikka.fi eller ring 050 3318154 senast 15.10.2007.

 

MEDVERKA I JULFESTPROGRAMMET         I VÄSTERHANKMO

Är du intresserad av att delta i julfestprogrammet vid Västerhankmo UF?
Tag isåfall kontakt med Jakob Asplund, tel. 050-3457574
 

ÅRETS KRANK I ÖSTERHANKMO

På Österhankmo UF & HF familjekväll på simstranden i Österhankmo valdes
Henrik Westerback till årets krank. Han erhöll ett vandringspris i trä, tillverkat av Jenny Wiklund, för mesta insatser för byns bästa detta år. Nästa år väljes en ny krank på en liknande tillställning.

 

FOTBOLLSGULD OCH -BRONS TILL HANKMO!

 

Hankmo skolas pojklag vann guldet i skolmästerskapen i Korsholm 25.9. Flickorna hade gemensamt lag med Petsmo skola och de fick brons. Grattis till alla duktiga spelare och hela skolan!

 

 

HANKMO IF 10 ÅR

Hankmo IF firade 10 årsjubileum med att traditionsenligt hålla friidrottstävling i mångkamp söndagen den 16 september 2007 på sportplanen i V-hankmo.

Kulstötaren Robert Häggblom var på plats och invigde den nya kulringen. Han var nyligen hemkommen från VM i Osaka och intervjuades av Mikael "Micka P" Pietilä.

 

Robert fick en Hankmo IF tröja med Hankmo-logon av storlek XXXL och den passade riktigt bra på kulbjässen! Innan han hade kulstötningsskola för barnen satte han ett ordentligt rekord på den nya kulringen med resultatet 18,97m - det lär ta ett tag innan någon slår det! 

Själva resultaten från mångkampen kan du läsa under Hankmo IF:s sidor via denna länk.

 

FRIIDROTTSKOLAN STARTAR 22.8.

Startskottet för Hankmo IF:s friidrottsskola går onsdagen den 22 aug. kl. 18.30.

Kom till sportplanen vid Hankmo skola för att leka, friidrotta och ha roligt tillsammans med oss i ca 1,5h!

Vi avslutar säsongen med en tävling.

                                       Ledarna

 

VÄSTERHANKMO JAKTVÅRDSKLUBB RF

Västerhankmo jaktvårdsklubb håller höstmöte söndagen 19.8.2007 kl. 18.00 vid älgslakthuset.

 

HANKMO IF I WEST COAST RACE - 8:DE PLATS I TÄVLINGSKLASSEN!

Hankmo IF ställde upp i årets upplaga av West Coast Race lör 11.08.2007.
Hankmo IF var ända laget från Korsholm som ställde upp. Totalt deltog 52 lag.
Hankmo IF deltog i öppna klassen (tävlingsklass) och placeringen blev 8:de plats bland 19 lag, sluttiden blev 6.31.34. Placering och sluttid blev mycket bättre än laget själv kunnat hoppas.

Landsvägsstafetten startade vid Nykarleby torg och målgång på Vasa torg. Loppets längd var 90 km fördelat på 11 sträckor. Som prisutdelare fungerade minister Stefan Wallin och som loppets beskyddare och ordförande för WCR riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos.

Ett stort tack till Tages Taxi som ordnade med transporten för deltagarna!

Bertel Widd och Kjell Sand efter prisceremonin i WCR 2007.

 

ÖSTERHANKMO JAKTKLUBB R.F.

Höstmöte hålles 5.8. kl 19.00 vid Grillkåtan.

LEDIGA TOMTER OCH FASTIGHETER I HANKMO

Inom byaprojektet har vi kontaktat fastighetsägare i Hankmo för att få fram ett utbud på intressanta tomter och fastigheter. Via rubriken "Bo i Hankmo" här ovan hittar du närmare uppgifter. Vi har även lagt upp skyltar i terrängen som informerar om utbudet. Kontaktuppgifterna till ägare eller förmedlare finns på hemsidan och skyltarna. Hoppas du hittar ditt drömställe!

FASTIGHETSÄGARE OBS! Som det framkommer under rubriken "Bo i Hankmo" (förmedlade/sålda objekt) så finns det stor efterfrågan på boendemöjligheter i Hankmo-området. Speciellt stor brist är det på hyreslägenheter, vilket även gäller byns egna ungdomar. Vi önskar därför att få fram flera objekt för uthyrning samt flera hus till försäljning. Kontakta Stefan Råback eller Tor-Erik Asplund i Västerhankmo samt Henrik Westerback i Österhankmo så kan vi diskutera närmare!

OBS! Nu finns även möjlighet att annonsera om andra fastigheter, t.ex. SKOGSSKIFTEN och ÅKERMARK. Kolla utbud längst nere under huvudrubriken Bo i Hankmo.

 

HANKMO HAR EN EGEN LOGO!

Inom ramen för byautvecklingsprojektet har framtagits en ny logo för gemensamt bruk i Hankmo. Planeringen har dels skett i arbetsgruppen för välkomstskylten/logon samt dels inom styrgruppen i projektet. Även byborna har haft möjlighet att kommentera olika förslag via mail - stort tack för de många konstruktiva kommentarerna!

Logon får användas i samband med olika tillställningar och föreningsaktiviteter i Hankmo. Den skall gärna ingå i olika trycksaker och annat material med imagevärde. Tilläggsuppgifter om logon och dess användning fås av Stefan Råback.

  

HANKMOKATALOGEN 2007

En ny version av den populära Hankmokatalogen har blivit färdig. Den har förverkligats genom samarbete mellan lägerskolan vid Hankmo skola och byautvecklingsprojektet. Distributionen har verkställts av eleverna enligt förhandsbeställningarna. Efterfrågan var stor, 209 kataloger beställdes redan på förhand! Om du inte har beställt på förhand eller vill ha tilläggsexemplar, kan du kontakta Stefan Råback, tel 050 5902525.  

 

VÄLKOMSTSKYLT TILL HANKMO SAMT BÄTTRE VÄGSKYLTNING

Inom ramen för byaprojektet (under 2007)har en separat arbetsgrupp jobbat med en välkomstskylt till Hankmo. Det har varit mycket arbete med byggandet och olika detaljer, men med flitiga talkoinsatser gick det bra. Stort tack till alla som bidragit!

Lagstiftningen gällande välkomstskyltar är mycket krånglig eftersom dylika skyltar räknas till reklam längs vägarna. Efter intensiva förhandlingar med vägförvaltningen hittades en god lösning som uppfyller alla krav. I samband med förhandlingarna om undantagslov har samtidigt förhandlats om bättre vägskyltning till Hankmo från Kvevlax-hållet. Vägförvaltningen har tagit bort de gamla varningstrianglarna för Petsmo-korsningen och ersatt dem med riktningstavlor på båda sidorna om korsningen. Nu är det alltså lättare beskriva hur man kommer sig till Hankmo då en ny riktningstavla finns på raksträckan från Kvevlax-hållet. 

Här nedan ett par bilder från skyltspikantalkona som hölls första gången 17.7.

 

 

HANKMO EN TIMME I RADIO 17.8

Radio Vegas byarunda var på besök i Hankmo med en timmes direktsändning torsdagen 17.8. Det lokala inslaget ordnades i samarbete mellan Västerhankmo och Österhankmo hembygdsföreningar och det pågående byautvecklingsprojektet.

Programmet innehöll först lite historia om området och sedan blev det information om pågående aktiviteter inom vårt utvecklingsprojekt. Rainer och Bernice Vinberg stod för levande musik och även skolans "På egna vingar" hördes i radion. Gösta Hjerpe och några skolbarn intervjuades också. Reporter var Elin Skagersten-Ström.

Programmet har i ett par månader funnits att lyssna via Radio Vegas webbplats, men har nu tagits bort.

Spännande med direktsändning i en hel timme!

BÅTPLATSER I ÖSTERHANKMO 

Österhankmo samfällighet meddelar om två lediga båtplatser, en vid Kalkmagasinet och en vid nya bryggan vid Vallen.

 

CYKELUTFÄRD TILL BODÖ

Österhankmo Marthaförening inbjuder alla intresserade på cykelutfärd 
till Bodö, (Holman-Langstrand) söndagen 22.7. Start från Byagården i Österhankmo
kl. 13.00, lokal guide meföljer. Färdkost medtages. Väderreservation!

 

HANKMOLOPPET FRE 8.6.

Hankmo IF:s terränglöpning Hankmoloppet hölls fredagen den 8 juni med start kl. 19.00 vid sportplanen i Västerhankmo. Vädret var fenomenalt och både löparna och åskådarna trivdes under den soliga sommarkvällen.

Klasserna var: Under 14 år, under 18 år och tidlös 7km, allmän 7km eller 11,5 km. Resultaten kan du se på Föreningar&fritid/Hankmo IF, klicka på denna länk.

De tre bästa i varje klass fick pris, dessutom utlottades presentkort m.m. bland alla deltagare.

I årets lopp deltog sammanlagt 95 löpare. Hankmo IF tackar alla deltagare och samarbetspartners! Välkommen med igen nästa år, du kan gärna skicka respons gällande arrangemangen till alf.asplund(at)netikka.fi.

 

ARI VALKOLA HAR UTSTÄLLNING I VASA

Naturfotografen Ari Valkola från Västerhankmo har som bäst en intressant utställning på Fotogalleri IBIS i Vasa stadshus. Utställningen kallas Kotimetsä-Hemskogen och innehåller jättefina naturbilder från Hankmo. Utställningen pågår under tiden 25.5.-17.6.2007, se närmare på denna länk.

 

GRUNDFÖRBÄTTRING AV NORRFJÄRDSVÄGEN

Vägarbete (med början från Vikarna) pågår vardagar under tiden 21.5.-8.6. Vägen öppen för trafik kl. 17.00-08.00. Tilläggsuppgifter av vägbestyrelsen, tel 0500-662288 (Kim Hjortman) eller 0500-380669 (Bertel Sand).

 

GRILLNING OCH VILTKÄNNEDOM MED SKOLAN

Grillning och viltkännedom ordnas för Hankmo lågstadium fredagen den 11.5. Arrangörer är Svenska Österbottens
jaktvårdsdistrikt och jaktföreningarna i Hankmo.

 

DISCO VID BJÄRJI 11.5.

Västerhankmo UF ordnar disco vid Bjärji. Start kl 19.00. Inträde 2€.

 

STÄDDAG I VÄSTERHANKMO

Den traditionella vårstädningen längs vägarna ordnas lördagen 28.4. kl 9-11.
Anslut dig till närmaste traktorteam. Deltagarna premieras med limonad och grisar!

HANTVERKARDAG FÖR SKOLAN

Torsdagen 26.4. hade skolan hantverkardag vid Västerhankmo hembygdsgård. Då fick eleverna i årskurserna 1-6 bekanta sig bl.a. med näver- och sävarbeten, kardning, tovning, smörkärning, montering av fisknät samt bindning av kransar och kvastar. Stort tack till alla aktiva inom hembygdsföreningen för denna intressanta dag!

Infomöte om byautveckling i Österhankmo 22.4.

 

Österhankmo samfällighet beslöt på sin årsstämma 28.2. om deltagande i byaprojektets finansiering. Ett informations- och diskussionsmöte för invånarna ordnades i slutet av april på samma sätt som tidigare i Västerhankmo.

 

VÄSTERHANKMO MARTHAFÖRENING

Ordnar utfärd till Linds Kök i Närpes 21.4., start kl 10.00. En friluftskväll ordnas 17.6. kl 16.00.

 

PÅSKBRASA I VÄSTERHANKMO

Västerhankmo UF ordnar på påsklördagen den 7.4. ett evenemang med påskbrasa som tänds ca 21.00. Kvällen inleds kl. 19.30 med pizza och program i UF-lokalen. Pizzabit, sallad och dryck 2€. Välkommen!

 

VÄSTERHANKMO FISKELAG

Ordinarie årsstämma torsdag 29.3. kl 19.00 i Hembygdsgården. På stämman behandlas stadgeenliga ärenden samt styrelsens förslag angående nya stadgar.

 

VÄSTERHANKMO BYS SAMFÄLLIGHETER

Delägarna kallas till ordinarie delägarstämma tisdagen 27.3. kl 19.00 i Västerhankmo Uf-lokal. På stämman behandlas de i § 9 i stadgarna omnämnda ärendena samt styrelsens förslag angående nya stadgar, eventuell försäljning av samfällt markområde, byautvecklingsplan, bidragsanhållan och övriga ärenden. 

 

ÖSTERHANKMO / HEMFJÄRDENS INVALLNINGSFÖRETAG

Intressenterna kallas till bolagsstämma måndag 26.3. kl 19.30 i Byagården. Vid stämman behandlas i 14§ i bolagsordningen nämnda ärenden samt övriga på föredragningslistan upptagna ärenden. 

 

PILKTÄVLING VID KASTET

VUFs årliga pilktävling genomfördes i strålande väder sö 4.3. Många hade sökt sig till Kastet för att njuta av vårsolen på isen och prova fiskelyckan. Tävlingen avgjordes enligt den största fisken och resultaten blev följande:

1. Markus Råback 395g

2. Britt Lövholm 267g 

3. Casper Kvist 225g 

Infomöte om byautveckling i Västerhankmo 24.1.

Intresset för byaprojektet var synnerligen stort, över 80 personer deltog på informations- och diskussionsmötet vid Bjärji.

 

 

 

Ansvarig utgivare: Västerhankmo samfällighet / Stefan Råback, tel. 050 5902525     Senast modifierad: 29.12.2010